מה זה?

אזור המפשעה מכיל מבנים אנטומיים רבים כמו שרירים (קבוצת מקרבי הירך), עצבים, כלי דם גדולים וקטנים, קישוריות לימפה ועוד. כאשר ישנו כאב במפשעה יש לעשות אבחנה מבדלת בין המקרים השונים שיכולים לעורר כאב במקום זה מאחר וכאבים באזור המפשעה יכולים לנבוע ממספר סיבות, לעתים כאב מסוג זה יהיה מוקרן כך שהמקור לכאב בכלל לא במפשעה (למשל בעיה במפרק הירך) או כאב שסיבתו במפשעה ישירות כמו מתיחה של השרירים המקרבים של הירך. יש כמובן לשלול מקרים כמו הרניה מפשעתית או גידול ולכן האבחנה המבדלת חשובה מאוד. מטופלים שסבלו בעבר מפציעות במפשעה נמצאים בדרגת סיכון גבוהה לפציעה חוזרת ולכן ישנה חשיבות גבוהה לשיקום נכון ומלא. קבוצת מקרבי הירך הנמצאים בחלקה הפנימי של הירך הם הקבוצה הנפגעת במקרה של מתיחה אקוטית-פתאומית. השריר אינו מספיק להגיב לתנועה המהירה שבוצעה ונמתח יתר על המידה עד למצב בו סיבים שלו וכלי דם קטנים באזור, נקרעים.

ממה זה קורה?

ישנם מקרים של עומס מצטבר ממושך וישנם מקרים של טראומה פתאומית.

במקרים של עומס מצטבר יכולים להיות מספר גורמים:

  1. חוסר איזון שרירי בין מקרבי הירך למרחיקים או חולשה של אחד מהם- יובילו לעבודת שרירים לא מסונכרנת ועומס גבוהה מידי ללא איזון בין מקרבים ומרחיקים של ירך כך שלאורך זמן השרירים יתחילו לתת אותות של עייפות, כאב ואף דלקת.
  2. בעיה במפרק הירך- בעיות מסויימות במפרק הירך יכולות להקרין כאב למפשעה כמו OA ושחיקת סחוס בירך, שינוים ניווניים וכו’.
  3. העמסה חוזרנית ולא הדרגתית בספורט או שינוי גדול מידי בתוכנית אימונים- מוביל להחלשות ורגישות של האזור לפציעות.

במקרה של עומס חד וממוקד- פציעות ספורט- מתיחה במפשעה:

  1. שינוי מהיר של כיוון (למשל בכדורגל) גורם למתיחה מהירה וחזקה מידי של השריר בדרגות שונות- עם או ללא קרעים של סיבי שריר או גיד. יש לבדוק אם נוצרו שטפי דם, נפיחות והגבלה בתנועה.
  2. במקרה כזה יש לתשאל על מנגנון הפציעה, האם היה רעש של קליל או תחושת “פופ” שמשהו יוצא מהמקום, האם היו שינויים בתוכנית האימונים או פציעות קודמות באזור שמגבירים את הסיכוי לקרע.

מהו הטיפול?

כשמדובר בכאב הנובע מפציעה טראומתית של מתיחה במפשעה הטיפול הינו שמרני ותלוי באזור הפציעה ואם היא אקוטית או כרונית. פציעה בסיבי השריר/צומת גיד-שריר השיקום אינטנסיבי יותר וההחלמה קצרה יותר כ- 6 שבועות אילו אם מדובר בקרעים בגיד עצמו ובפציעה כרונית, השיקום יהיה עד כחצי שנה ויתחיל דווקא בהורדת עומסים. שיקום פיזיותרפי של המקום יכלול טכניקות להפחתת כאבים כמו זרמים חשמליים ואולטרסאונד, טיפולים ידניים ועיסוי, דיקור מערבי, קיניזיוטייפינג ותוכנית תרגילים רפואיים הכוללים בין השאר חיזוק מקומי של שרירי הירך ותרגילים לשרירי הבטן האלכסוניים (הקשורים באופן ישיר לייצוב האגן ומקרבי הירך).

שאלות ותשובות:

  1. איך אדע אם אכן מדובר במתיחה או משהו אחר?

האבחון חשוב מאוד! לכן יש ללכת רק לאנשי מקצוע מוסמכים על מנת לאבחן נכון את הבעיה. אם היתה תנועה פתאומית, תחושה של כאב חד ומקומי באזור המפשעה, שטף דם מקומי, נפיחות וכאב בתנועת הירך כנראה שמדובר במתיחה של קבוצה השרירים המקרבים בירך כלומר מתיחה במפשעה. במקרים שמדובר בכאב שמתפתח לאורך זמן או שמופיע רק באימונים מסויימים יש להבין אם מדובר בדלקת בגידים או משהו אחר ולכן חייבים לעשות אבחנה מבדלת אצל פיזיותרפיסט/אורטופד.

  1. האם תהליך השיקום צריך להיות כה ארוך? אפשר לקצר?

על מנת להגיע להחלמה מלאה ולהימנע מפציעות חוזרות יש לבצע את השיקום המלא ולדבוק בתוכנית האימונים. לרוב מדובר במספר טיפולים בודדים צמודים יחסית והמשך העבודה יהיה על המטופל בבית עם תוכנית אימון ותרגול פשוטה ומעקב של פיזיותרפיסט לאורך כל התהליך עם התאמות להתקדמות המטופל. ישנה חשיבות גבוהה להגיע לשיקום מלא מאחר והסיכוי לפציעה חוזרת באותו האזור הוא גבוה ולכן אין קיצורי דרך! לגוף שלנו יש קצב החלמה טבעי ואין להאיץ בו כי הדבר גורם לפציעות והחלמה חלקית ולתוצאות פחות טובות.

לסיכום, פציעות וכאבים במפשעה הינם שכיחים מאוד והחשיבות לאבחון נכון היא גדולה מאחר ומשם נגזר הטיפול המתאים ביותר ועם התוצאה הטובה ביותר- אם זה לחזור לספורט או לבצע כל פעולה יומיומית ללא כאבים. אל תזניחו את הטיפול מאחר ופציעות אלו נוטות לחזור!

אז מוזמנים לפנות אלי בשיחה ישירות ואשמח לייעץ לכם.